DESIGN FOR CREATIVE INNOVATION*

* Design pour une innovation créative

Nantes Shanghai Pune São Paulo Montréal
English
Print
Share
Back to search

HOPe: the resilient park

#le studio montreal #exhibition #postgraduate studies

// Baptiste Gironnet

HOPe gives Montrealers the opportunity to enjoy the park all year round.

In the summer, the park mound is an open-air theater

In winter, the mound turns into a sliding area.

During summer and winter, the community bar strengthens social ties

In hibernation for 6 months of the year, Montreal’s public space loses its attractiveness and functionality. The snow, extreme cold and wind accentuate the phenomenon of social isolation. Summer parks are deserted. In light of these observations, Baptiste designed a resilient green space, adapted to the summer heat and winter frosts.

As a result, Montrealers can enjoy urban parks year-round. A mound offers a natural place to enjoy snow sports in the winter and an open-air theater in the summer. A community bar reinforces social cohesion, offering sports activities, meetings and workshops throughout the year. A concept that can be used in any northern city, HOPe brings a spark of hope to long cold winters.

"Baptiste designed Hope, a new kind of park. It is a resilient design that makes full use of the snow with outdoor winter activities. It is located in one of the busiest parks in the heart of Montreal: Lafontaine Park. During his research and analysis phase, Baptiste found that despite the northern identity of the Quebec metropolis, Montrealers did not particularly appreciate snow. Often seen as something to be endured, each winter they dread the return of the implacable white mantle . While parks are a must-see for a successful summer, they tend to be forgotten about or even actively avoided during the winter. In this environment, Baptiste found the ideal setting to create a space that could be adapted to the 4 seasons. The project is articulated around a mound. This architectural element brings together several functions with different uses depending on the season. He imagined an inviting space with well thought out and complementary uses that respect the adjacent road layouts."

Julie Le Ster - Le Studio Montréal Course Leader

This project is selected as part of Design L’Expo 2020 and will be exhibited at La Cale 2 Créateurs.

 

Designer(s)

2020
Junior designer in Interior Design, Kiva Design Architecture, Montreal, Canada

2019 - 2020
Design and entrepreneurship MDes, Le Studio Montréal, L’École de design Nantes Atlantique, Montreal, Canada

2020
Internship, Eyful, Montreal, Canada

2020 ,
Internship, FZ engineering, Montreal, Canada

2019
Internship, Centech, Montreal, Canada

2015-2018
Interior Design BDes, L’École de design Nantes Atlantique, France

Motto: " My passion for design is made stronger by the rigor and pleasure of designing on a daily basis."

gironnet.baptiste@gmail.com
linkedin.com/in/baptistegironnet

Related articles