English
Print
Share

The Studio Montréal office

Premises dedicated to innovation in the heart of Montreal

The Studio Montréal is based in Montreal’s old planetarium, renovated in 2018 to become the new building for Centech, the startup accelerator of L’École de Technologie Supérieure (ETS). This transitional space won the prize for project of the year in the 2019 Grands Prix du Design.

The architects firm MSDL Architectes took up the challenge of introducing daylight into a place where previously darkness had reigned. Keen to preserve the distinctive features of this unusual venue, the building is organized around a central circular area which is the heart of the accelerator. A harmonious blend of wood and curved glass walls, the space inspires communication and creativity

The interior of Centech (photo credits: Stéphane Brügger)

Situated in the dynamic neighborhood of Griffintown, the Studio Montréal is just a few steps from ETS and its various buildings and university halls of residence, but also a stone’s throw from the main train station, subway and city center with the very lively Saint Catherine Street.

South entrance of Centech (photo credits: Bastien Padiolleau)

A space fit for innovation

Its proximity to ETS encourages the collaboration between design and technology. In addition, students from the Montreal Studio have access to certain facilities in l’École de Technologie Supérieure, such as the cafeteria, the sports center and the library. The Centech’s communal areas have been completely redesigned by students of L’Ecole de design in order to better serve the needs of the different people using the place. Thus, from September 2019 the building devoted to startups will be equipped with a cafeteria area, an interactive staircase and an internal FabLab. This FabLab will also be made available to students, who up until now had the use of the ETS workshops or the Helios FabLab.

 

The Studio Montréal space

The Studio Montréal is lucky enough to have a dedicated room within this historic building of Montreal. The 60m2 room can accommodate around twenty students; its digital walls and glass sides make it the ideal place for creativity and collaborative working.